vijver filter kiezen

Een vijver skimmer kiezen

Een vijver skimmer verwijderd vuil en organisch afval, zoals bladeren, van het oppervlak van het vijverwater. Een schone vijver is belangrijk om verschillende redenen. Het ziet er ten eerste beter uit, ten tweede is het beter voor de gezondheid van je vissen en vijverplanten. Daarnaast voorkomt het algenbloei en zorgt een schone vijver ervoor dat je filtersysteem niet verstopt komt te zitten met allerlei (organische) rommel.

Hoe werkt een vijver skimmer?

Een vijver skimmer is meestal een drijvend apparaat dat is uitgerust met een pomp of een aansluiting voor een externe pomp. Deze pomp zuigt water en vuil aan via een mandje of net, waarin vuil, bladeren, insecten en ander drijvend vuil worden opgevangen voordat ze naar de bodem van de vijver kunnen zinken.

Kenmerken van een vijver skimmer

Er zijn heel veel vijver skimmers op de markt. Hieronder benoem ik de belangrijkste kenmerken van de skimmers.

Capaciteit

De capaciteit van vijverskimmers verwijst naar het vermogen van de skimmer om water en vuil van het oppervlak van de vijver te verwijderen binnen een bepaalde tijdsperiode, meestal uitgedrukt in liters per uur (l/u). Hoe hoger de capaciteit van een skimmer, hoe meer water en vuil het in dezelfde tijd kan verwerken.

Bij het selecteren van een vijverskimmer is het belangrijk om rekening te houden met de capaciteit in relatie tot de grootte van de vijver. Een skimmer met een hogere capaciteit is geschikt voor grotere vijvers. Kleinere vijvers kunnen volstaan met een skimmer met een lagere capaciteit.

Een skimmer met een hogere capaciteit kan meer water en vuil verwerken, waardoor het wateroppervlak efficiënter wordt gereinigd en de algehele waterkwaliteit wordt verbeterd. Dit helpt bij het voorkomen van algenproblemen, het behoud van een heldere en schone vijver en het creëren van een gezonde leefomgeving voor vissen en planten.

Type vijver skimmer

Er zijn verschillende types skimmers. Hieronder bespreek ik een aantal types en wat de voordelen van de verschillende skimmers zijn.

Drijvende skimmers

 • Drijvende skimmers drijven op het wateroppervlak van de vijver en vangen vuil op terwijl ze met de stroming van het water meebewegen.
 • Deze skimmers zijn ideaal voor vijvers met een eenvoudig ontwerp en een constante waterstroom, zoals kleine tuinvijvers of zwemvijvers.
 • Ze zijn gemakkelijk te installeren en vereisen geen permanente montage. Hierdoor zijn ze flexibel en makkelijk te verplaatsen naar verschillende delen van de vijver indien nodig.

Wandgemonteerde skimmers of staande skimmers

 • Wandgemonteerde skimmers monteer je aan de zijkant van de vijverwand. Deze skimmers zuigen vuil rechtstreeks van het wateroppervlak.
 • Deze skimmers zijn ideaal voor vijvers met een meer gestructureerd ontwerp en een vlakke wand.
 • Ze zijn vooral geschikt voor middelgrote tot grote vijvers, zoals formele vijvers of koivijvers. Bij deze vijvers heb je een krachtigere skimmer nodig om een ​​groot wateroppervlak te reinigen.

Ingebouwde skimmers

 • Ingebouwde skimmers zijn geïntegreerd in de constructie van de vijver. Ze bevinden zich vaak aan de rand of op strategische punten rond de omtrek van de vijver.
 • Deze skimmers zijn ideaal voor grotere vijvers met een complexer ontwerp, zoals vijvers met watervallen, beekjes of rotspartijen. Bij deze complexere vijvers zijn traditionele skimmers niet praktisch.
 • Ze bieden een discrete oplossing voor het schoonmaken van het wateroppervlak. Daarnaast is het vaak mogelijk om deze skimmers aan te passen aan jouw specifieke vijver.

Bij het kiezen van het juiste type vijverskimmer is het belangrijk om rekening te houden met de grootte, de vorm en het ontwerp van de vijver. Daarnaast is het verstandig te kijken naar de gewenste reinigingscapaciteit en het installatiegemak. Het is ook aan te raden om advies in te winnen bij een professional om ervoor te zorgen dat de gekozen skimmer optimaal presteert in de specifieke vijveromgeving.

Aansluitmogelijkheden

Skimmers hebben verschillende aansluitmogelijkheden, afhankelijk van het type skimmer en de fabrikant. Een veelvoorkomende aansluiting is een standaard slangtule, die wordt gebruikt om de skimmer aan te sluiten op een externe vijverpomp of een filtersysteem. Deze slangtule kan verschillende diameters hebben, zodat deze compatibel is met verschillende pompen en leidingen.

Daarnaast zijn er skimmers met een ingebouwde pomp, die geen externe aansluiting vereisen. Deze skimmers zijn vaak voorzien van een stroomkabel waarmee je ze rechtstreeks op het elektriciteitsnet kunt aansluiten. Dit maakt ze ideaal voor vijvers waar geen externe pompen beschikbaar zijn of waar het niet praktisch is om een aparte pomp te gebruiken.

Sommige skimmers hebben ook extra aansluitmogelijkheden voor accessoires, zoals UV-filters of beluchters. Deze aansluitingen maken het mogelijk om de functionaliteit van de skimmer uit te breiden en de waterkwaliteit verder te verbeteren.

Tot slot zijn er skimmers die je handmatig moet legen, zonder externe aansluiting voor een pomp. Deze skimmers zijn meestal voorzien van een afneembare mand of filtermand waarin het opgevangen vuil wordt verzameld. Deze mand kun je eenvoudig verwijderen en legen, waardoor het onderhoud van de skimmer eenvoudig is. Je moet deze variant wel regelmatig controleren en reinigingen.

Onderhoudsgemak

Het onderhoudsgemak van een vijverskimmer is een essentiële factor bij het kiezen van het juiste model voor jouw vijver. Een vijverskimmer die gemakkelijk te reinigen en te onderhouden is, zorgt ervoor dat het schoonmaken van je vijver een eenvoudige taak wordt. En dat draagt uiteraard bij aan een gezonde en schone vijveromgeving.

Belangrijke kenmerken die het onderhoudsgemak van een vijverskimmer vergroten, zijn bijvoorbeeld verwijderbare mandjes of filtermanden. In deze mandjes wordt het opgevangen vuil verzameld. Je kunt ze eenvoudig verwijderen en legen, waardoor het reinigen van de skimmer een snelle en moeiteloze klus wordt. Ook is het handig als de skimmer is voorzien van eenvoudige toegangspunten, zoals een afneembare deksel of een opening aan de bovenkant. Dit maakt het mogelijk om de skimmer snel te inspecteren en te reinigen zonder gedoe.

Een andere factor die het onderhoudsgemak van een vijverskimmer kan vergroten, is de constructie en het ontwerp van de skimmer zelf. Skimmers met gladde oppervlakken en strakke lijnen zijn vaak gemakkelijker schoon te maken dan skimmers met ingewikkelde vormen of moeilijk bereikbare hoeken. Daarnaast kunnen functies zoals een ingebouwde borstel of sproeikop helpen bij het losmaken van vastzittend vuil en het voorkomen van verstoppingen, waardoor het onderhoud van de skimmer wordt vereenvoudigd.

Je vijver skimmer kiezen

Bij het kiezen van de juiste vijverskimmer zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat deze goed past bij jouw vijver.

 1. Grootte van de vijver: De grootte van jouw vijver is een belangrijke overweging bij het kiezen van een vijverskimmer. Grotere vijvers hebben over het algemeen krachtigere en grotere skimmers nodig om effectief al het oppervlaktevuil te kunnen verwijderen. Kleinere vijvers kunnen mogelijk af met een kleinere skimmer, maar het is belangrijk om de capaciteit van de skimmer af te stemmen op de grootte van jouw vijver voor optimale prestaties.
 2. Diepte van het water: De diepte van het water in jouw vijver kan ook bepalend zijn voor het type skimmer dat het meest geschikt is. Voor ondiepe vijvers kunnen drijvende skimmers een goede keuze zijn, omdat ze eenvoudig op het wateroppervlak kunnen drijven en vuil kunnen verwijderen. Voor diepere vijvers zijn wandgemonteerde skimmers mogelijk meer geschikt, omdat ze efficiënter zijn in het verwijderen van vuil op verschillende dieptes.
 3. Budget: Het beschikbare budget speelt natuurlijk ook een rol bij de keuze van een vijverskimmer. Er zijn vijverskimmers verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, variërend van betaalbare instapmodellen tot meer geavanceerde en prijzige opties. Het is belangrijk om een skimmer te kiezen die past binnen jouw budget, maar ook voldoet aan jouw eisen en behoeften wat betreft prestaties en duurzaamheid.
 4. Merk en kwaliteit: Het kiezen van een betrouwbaar merk met een goede reputatie op het gebied van vijverproducten is essentieel bij het selecteren van een vijverskimmer. Merken met een goede reputatie staan ​​vaak garant voor kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid. Een aantal bekende en betrouwbare merken zijn OASE, Aquaforte, Velda, Pontec en Ubbink. Let bij het kiezen van een vijverskimmer ook op factoren zoals garantievoorwaarden en klantenservice, zodat je zeker weet dat je een goede investering doet voor jouw vijver.
 

Nog wat laatste tips voor het kiezen van een vijver skimmer

 • Kies voor een energiezuinige skimmer. Aangezien skimmers continu draaien, is het belangrijk om een energiezuinig model te kiezen om energiekosten te besparen.
 • Schakel de skimmer uit in de winter. Om bevriezing te voorkomen, is het raadzaam om de skimmer in de winter uit te schakelen. Haal hem tijdens de winter uit de vijver of bescherm de skimmer tegen vorst.
 • Kies de juiste skimmer voor je vijver. Voordat je een skimmer aanschaft, is het belangrijk om de grootte en diepte van je vijver te meten. Zo zorg je ervoor dat de skimmer geschikt is voor jouw specifieke vijver.
 • Plaatsing van een wandskimmer. Als je een wandskimmer overweegt, let dan goed op de plaatsing ervan om ervoor te zorgen dat deze efficiënt functioneert en al het oppervlaktewater kan bereiken.
 • Zorg voor een goede waterstroom naar de skimmer. Zorg ervoor dat er geen obstakels zijn die de waterstroom naar de skimmer kunnen belemmeren, zodat alle oppervlaktevuil efficiënt kan worden afgevoerd.
 • Regelmatig onderhoud. Om de skimmer optimaal te laten functioneren, is het belangrijk om het skimmermandje minstens eens per week te legen om verstoppingen te voorkomen en de watercirculatie te behouden.
Vijverdesign