vijver-met-blauwalg

Hoe blauwalg bestrijden: 10 effectieve methoden

Last van blauwalg in je vijver? Geen paniek! In dit artikel ontdek je 10 effectieve methoden om blauwalg te bestrijden en je vijver weer helder en gezond te maken. Blauwgroene algen kunnen een groot probleem vormen voor vijverbezitters. Ze veroorzaken niet alleen lelijke verkleuring van het water, maar kunnen ook de planten en vissen in je vijver schaden. Gelukkig zijn er verschillende bewezen methoden om blauwgroene algen op een veilige en efficiënte manier te bestrijden.

Van het aanpassen van de waterchemie en het installeren van beluchtingsapparatuur tot het toevoegen van natuurlijke algenbestrijders en het onderhouden van een gezonde vijverbalans – er zijn tal van methoden die kunnen helpen om blauwgroene algen onder controle te krijgen. Vergeet niet dat het belangrijk is om deze methoden op de juiste manier toe te passen en regelmatig onderhoud te plegen om een langdurig resultaat te bereiken. Daarnaast geven we ook enkele handige tips om blauwalg in de toekomst te voorkomen. Lees verder en ontdek hoe je van die vervelende blauwgroene algen af kunt komen!

Wat zijn blauwalgen?

Blauwalgen, ook bekend als cyanobacteriën, zijn micro-organismen die in zoetwatermilieus gedijen. Ze gedijen vooral goed in warme, stilstaande wateren en voeden zich met voedingsstoffen in het water, zoals stikstof en fosfor. Blauwalgen vormen vaak dichte, groene of blauwgroene drijvende kolonies en produceren potentieel giftige stoffen.

De gevaren van blauwalg

Blauwalgen kunnen giftige stoffen genaamd cyanotoxinen produceren, die schadelijk zijn voor mens en dier. Blootstelling aan deze toxines kan leiden tot huidirritatie, maagproblemen, ademhalingsproblemen en in ernstige gevallen zelfs ernstige vergiftiging. Daarom is het van cruciaal belang om blauwalgbloei te voorkomen en bestrijden.

Blauwalgen herkennen

Blauwalgen zijn vaak te herkennen aan hun uiterlijk, dat lijkt op groene verf op het wateroppervlak. Ze kunnen eruitzien als drijvende groene of blauwgroene verfklodders, drijvend schuim of groene slierten.

Hoe voorkom je blauwalg?

Voorkomen is de sleutel tot het beheersen van blauwalgbloei in je vijver. Door proactief maatregelen te nemen, kun je de omstandigheden waarin blauwalgen gedijen verminderen. Hier zijn enkele effectieve manieren om blauwalgbloei te voorkomen:

 1. Minimaliseer Voedingsstoffen: Blauwalgen gedijen op voedingsstoffen zoals stikstof en fosfor. Beperk de hoeveelheid organisch materiaal dat in de vijver belandt door overmatig voeren van vissen te vermijden en geen overtollig bladval of grasresten in de vijver te laten liggen. Gebruik ook geen overtollige meststoffen in de buurt van de vijver.
 2. Zorg voor Watercirculatie: Een goede watercirculatie helpt bij het verdelen van voedingsstoffen en zuurstof door de vijver. Overweeg het gebruik van een vijverpomp of fontein om het water in beweging te houden.
 3. Voeg Waterplanten Toe: Waterplanten zoals waterlelies, kikkerbeet en krabbenscheer kunnen helpen bij het verwijderen van voedingsstoffen uit het water, waardoor de groei van blauwalgen wordt belemmerd. Deze planten bieden ook schaduw, wat blauwalggroei vermindert.
 4. Belucht de Vijver: Een goed beluchte vijver heeft een hoger zuurstofgehalte, wat gunstig is voor nuttige bacteriën en andere organismen die blauwalgen kunnen bestrijden. Luchtpompen en beluchtingsstenen kunnen hiervoor worden gebruikt.
 5. Controleer Dieren in de Vijver: Houd het aantal vissen in je vijver in de gaten, want hun uitwerpselen dragen bij aan de voedingsstoffen in het water. Overbevolking kan leiden tot een verhoogd risico op blauwalgbloei.

Door deze preventieve maatregelen te nemen, kun je de groei van blauwalgen in je vijver minimaliseren en genieten van een helderder en gezonder vijvermilieu. Het regelmatig onderhouden van je vijver en het bewust omgaan met voedingsstoffen zijn essentiële stappen om de dreiging van blauwalg te verminderen.

waterlelies

Natuurlijke methoden om blauwalgen te bestrijden

 • Waterplanten: Planten zoals waterlelies en krabbenscheer kunnen de groei van blauwalgen belemmeren door het wegnemen van voedingsstoffen en het creëren van schaduw.
 • Gerichte bacteriën: Bepaalde bacteriën kunnen helpen bij het afbreken van blauwalgkolonies.

Chemische behandelingen voor het bestrijden van blauwalg

 • Algenbestrijdingsmiddelen: Er zijn verschillende chemische behandelingen beschikbaar, maar deze moeten met zorg worden toegepast en mogen geen schade toebrengen aan andere vijverbewoners.

Fysieke verwijdering van blauwalgen

 • Handmatig verwijderen: Het handmatig verwijderen van blauwalgen met behulp van een schepnet kan effectief zijn voor kleine vijvers.
 • Barrières Gebruiken: Overweeg het gebruik van fysieke barrières zoals netten of roosters om te voorkomen dat blauwalgen de toegang tot bepaalde delen van de vijver krijgen.

Biologische bestrijding van blauwalgen

 • Predatorische vissoorten: Sommige vissoorten, zoals koi en goudwindes, kunnen blauwalgen eten en hun populatie onder controle houden.

Overige methoden om blauwalg te bestrijden

 • Verbeter Waterkwaliteit: Zorg voor een goede waterkwaliteit door de pH-waarde en hardheid te controleren en aan te passen indien nodig. Een evenwichtig ecosysteem kan helpen bij het voorkomen van blauwalgproblemen.
 • Regelmatig Onderhoud: Voer regelmatig onderhoud uit aan je vijver, zoals het reinigen van filters en het verwijderen van dode planten en ander organisch materiaal dat voedingsstoffen kan verschaffen aan blauwalgen.
 • Gebruik UV-C Filters: UV-C filters kunnen effectief zijn bij het doden van algen en het verminderen van blauwalgenbloei door de DNA-structuur van de algen te beschadigen.
 • Professionele Hulp Inroepen: In ernstige gevallen of als andere methoden niet effectief zijn, kan het raadzaam zijn om professionele vijveradviseurs of specialisten in te schakelen voor advies en behandelingsopties.

Het is belangrijk om de juiste methode te kiezen op basis van de specifieke omstandigheden en de ernst van het probleem in je vijver.

Blauwalgenbestrijding in het kort

 1. Identificeer het probleem.
 2. Voorkom verdere bloei door voedingsstoffen en beluchting te reguleren.
 3. Overweeg natuurlijke en biologische methoden.
 4. Indien nodig, gebruik chemische behandelingen met de juiste voorzorgsmaatregelen.
 5. Handmatig verwijderen van blauwalgen indien mogelijk.

Het bestrijden van blauwalg kan een uitdaging zijn, maar met de juiste kennis en methoden kun je je vijver weer gezond en helder maken. Onthoud dat preventie vaak de beste aanpak is om deze ongewenste gasten te vermijden.

Vijverdesign