Lobelia cardinalis

Alles wat je wilt weten over Lobelia in de vijver

Lobelia is een plantensoort met ongeveer 400 variëteiten. Oorspronkelijk zijn ze afkomstig uit Zuid Afrika. Er zijn rechtop groeiende soorten en hangende lobelia’s.  Hiertussen zitten soorten met allerlei verschillende voorkeursplaatsen. Van de fascinerende eigenschappen tot de verschillende cultivars en praktische onderhoudstips, dit artikel gidst je door alles wat je moet weten over Lobelia langs de vijver. Als je geïnspireerd raakt, vertellen we je ook waar je deze prachtige waterplant kunt kopen.

Introductie

De Lobelia cardinalis en sessilifolia zijn de varianten die je langs de waterkant kunt aanplanten.  Deze prachtige opvallende waterplanten, kunnen een echte toevoeging zijn aan jouw vijver. Bijvoorbeeld cardinalis is een felrode variant en Lobelia sessifolia bloeit in een blauwe tint. Deze prachtige bloeiende plant verhoogt de biodiversiteit rondom uw vijver.

Eigenschappen

Lobelia (cardinalis en sessilifolia), een veelzijdige en charmante waterplant, gedijt bijzonder goed in moerasachtige omgevingen. Deze eigenschap maakt de plant niet alleen een visueel aantrekkelijke keuze, maar ook een functionele toevoeging aan moerassen en natte zones rondom vijvers. Lobelia staat bekend om zijn kleurrijke bloemen die variëren van zachtblauw tot diep paars en rood. De bloemen vormen clusters boven het wateroppervlak, waardoor een prachtig contrast ontstaat met het groene blad eronder. De textuur van de bladeren geeft een verfijnde uitstraling die elke vijver verfraait.

Een andere van de opvallende eigenschappen van Lobelia cardinalis en  sessilifolia als moerasplant is het uitstekende aanpassingsvermogen aan vochtige gronden. Lobelia gedijt in natte omstandigheden en kan periodieke overstromingen verdragen. Door deze eigenschap maakt het een ideale keuze voor  grond die vaak vochtig is. De plant staat bekend om zijn capaciteit om water te zuiveren. Doordat wortels in staat zijn overtollige voedingsstoffen en onzuiverheden op te nemen, wordt het water in moerassen helderder en gezonder wordt. Dit natuurlijke zuiveringsproces maakt Lobelia niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook functioneel voor het behoud van een gezond watermilieu.

Onderhoud van Lobelia is eenvoudig 

Het onderhouden van Lobelia in jouw vijver is verrassend eenvoudig. Een praktische eigenschap is het gemak van onderhoud. Over het algemeen vereist de plant weinig extra zorg wanneer het groeit in zijn natuurlijke moerassige habitat. Regelmatig snoeien van verwelkte bloemen en het handhaven van een gezonde waterkwaliteit zijn de sleutels tot het behouden van een weelderig en bloeiende uitstraling. Hier zijn enkele essentiële tips om ervoor te zorgen dat jouw Lobelia gedijt:

  1. Zonlicht: Cardinalis en sessifolia houden van zonlicht maar kan ook gedijen in lichte schaduw. Zorg ervoor dat de plant voldoende zon krijgt voor een gezonde groei en bloei.
  2. Waterkwaliteit: Ze gedijen in vochtige omstandigheden, dus zorg ervoor dat jouw vijver goed gevuld is en regelmatig wordt gecontroleerd op waterkwaliteit.
  3. Voeding: Af en toe bijmesten met een vijvervriendelijke meststof zal de groei stimuleren. Let op specifieke behoeften afhankelijk van de cultivar.
  4. Snoeien: Verwijder regelmatig verwelkte bloemen en overmatige groei om een nette uitstraling te behouden en de bloei te bevorderen.

Soorten Lobelia (Cultivars)

Binnen het Lobelia-genus zijn er verschillende cultivars die elk hun eigen unieke kenmerken hebben. Of je nu op zoek bent naar heldere kleuren of een specifieke groeivorm, er is vast een cultivar die bij jouw vijver past. Ontdek de diversiteit en kies de perfecte variëteit voor jouw waterlandschap. 

Lobelia cardinalis is een sierlijke waterplant die bekend staat om zijn helderrode bloemtrossen en rood/groene bladeren aan de bovenzijde. De onderzijde van het blad is dieppaars. Deze rode variant blijft in de winter groen en kan een temperatuur van -20 verdragen. Hij bloeit van juni tot en met augustus.

Lobelia sessilifolia staat bekend om zijn delicaat gekleurde bloemen die boven het wateroppervlak uitsteken. De bloemen zijn meestal lichtblauw tot lavendelkleurig, en soms zelfs wit. Ze verschijnen van mei tot juli. De contrastrijke bloemen tegen de achtergrond van groene bladeren maken deze variant tot een opvallende keuze voor liefhebbers van waterplanten. Hij verdraagt een temperatuur van -10 tot -15, denk eventueel de wortels af in strenge vorstperioden.

Lobelia Kopen

Ben je geïntrigeerd geraakt door Lobelia en wil je deze prachtige waterplant toevoegen aan jouw vijver? Hier zijn enkele suggesties waar je Lobelia kunt kopen:

  1. Gespecialiseerde Vijverwinkels: Bezoek lokale vijvercentra of gespecialiseerde tuinwinkels die een breed assortiment waterplanten aanbieden
  2. Online Tuinwinkels: Veel online winkels bieden een uitgebreide selectie. Lees beoordelingen en specificaties voordat je je keuze maakt.
  3. Tuinbeurzen en Markten: Lokale tuinbeurzen en markten zijn vaak uitstekende plaatsen om zeldzamere Lobelia-variëteiten te vinden. Praat met kwekers voor advies.

In totaal biedt Lobelia een prachtige toevoeging aan jouw vijveromgeving. Met de juiste zorg en keuze van cultivars kan deze waterplant een blijvende indruk achterlaten op jouw vijverdesign. Ga op ontdekkingstocht, kies je favoriete cultivar en maak van jouw vijver een oase van kleur en schoonheid.

Vijverdesign