zwemvijver

Zwemvijver: Ontwerp, Aanleg en Onderhoud

Wat is een zwemvijver?

Een zwemvijver is de perfecte combinatie van een natuurlijke vijver en een zwembad, waardoor je kunt genieten van zowel de schoonheid van de natuur als verfrissende duiken. Het is een waterpartij die speciaal is ontworpen voor zwemmen, omringd door helder water en vaak omgeven door planten voor een natuurlijk ogende omgeving.

Voordelen van een zwemvijver

Het hebben van een zwemvijver brengt talloze voordelen met zich mee. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

 • Natuurlijke Schoonheid: Zwemvijvers bieden een oase van rust en een esthetisch aantrekkelijke toevoeging aan je tuin.
 • Ecologisch Evenwicht: Ze vormen een habitat voor waterplanten en dieren, wat bijdraagt aan het behoud van het ecologische evenwicht in je buitenruimte.
 • Gezond Zwemmen: In tegenstelling tot chloorzwembaden zijn zwemvijvers gevuld met natuurlijk gezuiverd water dat zacht is voor de huid en de gezondheid bevordert.
 • Onderhoudsgemak: Zwemvijvers vereisen over het algemeen minder onderhoud dan traditionele zwembaden omdat ze zelfregulerend zijn.

Nadelen van een zwemvijver

Hoewel zwemvijvers geweldige voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen om in gedachten te houden:

 • Seizoensgebondenheid: Zwemvijvers zijn doorgaans geschikt voor warme seizoenen en zijn mogelijk niet het hele jaar door bruikbaar.
 • Initiële Kosten: De aanlegkosten van een zwemvijver kunnen hoger zijn dan die van een traditioneel zwembad.
 • Onderhoudscomplexiteit: Hoewel ze over het algemeen minder onderhoud vergen dan zwembaden, hebben zwemvijvers wel specifiek onderhoud nodig om de waterkwaliteit te behouden.

grote zwemvijver met terras

Planning en Ontwerp

Locatie en Afmetingen

De locatie van je zwemvijver is cruciaal. Kies een plek die voldoende zonlicht krijgt, maar ook de nodige privacy biedt. Gangbare afmetingen variëren, maar meestal heeft een zwemvijver een oppervlakte van minstens 25 vierkante meter en een diepte van 1,5 tot 2 meter.

Vorm en Diepte

De vorm van je zwemvijver kan variëren van organisch tot strak en geometrisch. Wat de diepte betreft, is het belangrijk om voldoende diep te graven voor veilig zwemmen, met een ondiep gedeelte voor planten. Over het algemeen geldt dat hoe dieper de vijver is, hoe minder onderhoud deze vereist.

Filtersysteem

Een goed filtersysteem is cruciaal voor een schone en heldere zwemvijver. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals biologische filters en skimmers, afhankelijk van de grootte en complexiteit van je zwemvijver.

Beplanting

Planten zijn een essentieel onderdeel van een zwemvijver, niet alleen voor hun esthetische waarde, maar ook voor de waterkwaliteit. Waterplanten zoals waterlelies en watergentiaan zuiveren het water en bieden beschutting voor vissen.

Een zwemvijver is een natuurlijk paradijs in je eigen achtertuin, waar je kunt ontspannen in kristalhelder water omgeven door groen. Met de juiste planning en ontwerpkeuzes kun je een oase van rust creëren die zowel prachtig als functioneel is.

Aanleg van de Zwemvijver

Het aanleggen van een zwemvijver is een spannend project dat zorgvuldige planning en uitvoering vereist. Hier zijn enkele essentiële stappen om je op weg te helpen bij de aanleg van je eigen zwemvijver:

Grondwerk

Voordat je begint met de aanleg van je zwemvijver, moet je zorgen voor het juiste grondwerk:

 • Kuil Graven: Het eerste wat je moet doen, is een kuil graven op de door jou gekozen locatie. De grootte en diepte van de kuil moeten overeenkomen met het ontwerp dat je in gedachten hebt voor je zwemvijver.
 • Gebruik van Folie of Betonnen Bak: De keuze tussen folie en een betonnen bak hangt af van je voorkeur en budget. Folie is flexibel en gemakkelijker te installeren, terwijl een betonnen bak duurzamer kan zijn maar meer arbeid vereist.

Beplanting

Beplanting speelt een cruciale rol bij het creëren van een gezonde en aantrekkelijke zwemvijver:

 • Timing van Beplanting: Het beste moment om waterplanten aan te planten, is nadat de vijver is gevuld met water. Dit zorgt ervoor dat de planten zich kunnen vestigen in de vijveromgeving.
 • Selectie van Waterplanten: Kies zorgvuldig welke waterplanten je wilt aanplanten. Overweeg zowel drijvende planten als onderwaterplanten voor een gebalanceerde ecologie.
 • Aanplanten en Positioneren: Plaats de planten op strategische locaties in de vijver, rekening houdend met hun groei en verspreiding. Sommige planten kunnen drijven, terwijl andere op de vijverbodem wortelen.

Filtersysteem

Het filtersysteem is essentieel voor het handhaven van een heldere en gezonde zwemvijver:

 • Selectie van Filtersysteem: Kies een filtersysteem dat geschikt is voor de grootte van je zwemvijver en de gewenste waterkwaliteit. Overweeg biologische filters en UV-filters om ongewenste micro-organismen te verwijderen.
 • Plaatsing van Filtersysteem: Installeer het filtersysteem op een strategische locatie, bij voorkeur in de buurt van de pomp. Zorg ervoor dat het gemakkelijk toegankelijk is voor onderhoud.
 • Onderhoud en Monitoring: Regelmatig onderhoud van het filtersysteem is essentieel om ervoor te zorgen dat het efficiënt blijft werken. Controleer de filters, reinig ze indien nodig en volg de aanbevelingen van de fabrikant.

Onderhoud van je zwemvijver

Filteren

Het filtersysteem van je zwemvijver speelt een cruciale rol bij het handhaven van de waterkwaliteit. Hier zijn enkele aandachtspunten:

 • Reinigen van Filters: Afhankelijk van het type filtersysteem dat je hebt, moeten de filters regelmatig worden schoongemaakt. Dit kan variëren van wekelijks tot maandelijks. Controleer de instructies van je filtersysteem voor specifieke richtlijnen.
 • Pomponderhoud: Zorg ervoor dat de pomp goed werkt en controleer regelmatig op verstoppingen in de pomp. Dit kan de watercirculatie verstoren.
 • Vervanging van Filters: Filters hebben een levensduur, dus zorg ervoor dat je ze vervangt volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

waterlelies

Beplanting

De planten in je zwemvijver dragen niet alleen bij aan de schoonheid, maar spelen ook een rol bij het handhaven van de waterkwaliteit. Hier is wat je moet weten over het onderhoud van de beplanting:

 • Snoeien: Sommige waterplanten kunnen snel groeien en moeten regelmatig worden gesnoeid om overwoekering te voorkomen. Dit geldt vooral voor drijvende planten zoals waterlelies.
 • Verwijderen van Dode Plantendelen: Als je merkt dat planten verwelkte bladeren hebben, verwijder deze dan om te voorkomen dat ze in het water vallen en de kwaliteit ervan beïnvloeden.
 • Overwintering: Sommige waterplanten hebben speciale verzorging nodig tijdens de wintermaanden. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de behoeften van je planten en neem indien nodig maatregelen.

Schoonmaken

Het schoonhouden van je zwemvijver is essentieel om ervoor te zorgen dat het water helder en gezond blijft:

 • Regelmatige Controle: Inspecteer je zwemvijver regelmatig op bladeren, takken en ander vuil dat in het water kan vallen. Verwijder deze materialen om verstoppingen te voorkomen.
 • Algenbeheer: Houd de algengroei onder controle door overmatig zonlicht te verminderen en ervoor te zorgen dat het ecologische evenwicht in de vijver behouden blijft.
 • Watercirculatie: Zorg ervoor dat de watercirculatie in je zwemvijver optimaal is. Stilstaand water kan problemen veroorzaken, dus controleer de pomp en de jets regelmatig.

Door regelmatig onderhoud te plegen aan je zwemvijver, kun je blijven genieten van een heldere, gezonde en prachtige omgeving om in te zwemmen en te ontspannen. Het is de inspanning zeker waard!

Tips voor een succesvolle zwemvijver

Een zwemvijver is een fantastische aanvulling op je tuin, maar het vereist wat zorg en aandacht om ervoor te zorgen dat het een succesvolle en plezierige ervaring blijft. Hier zijn enkele handige tips:

 1. Houd het Water Schoon: Regelmatig onderhoud van het filtersysteem is essentieel. Verwijder bladeren en ander vuil om te voorkomen dat het water troebel wordt.
 2. Plant Slim: Kies waterplanten zorgvuldig en plaats ze op strategische locaties. Ze helpen niet alleen de waterkwaliteit te verbeteren, maar voegen ook schoonheid toe aan je zwemvijver.
 3. Veiligheid Eerst: Overweeg om een zwembadalarm of een veiligheidshek te installeren, vooral als er kinderen in de buurt zijn.
 4. Regelmatig Snoeien: Als je planten te groot worden, snoei ze dan op tijd om overwoekering te voorkomen.
 5. Balans is Belangrijk: Houd het ecologische evenwicht in de gaten. Te veel algen of insecten kunnen problemen veroorzaken, dus zoek naar natuurlijke manieren om dit te beheersen.
 6. Geniet Ervan!: Vergeet niet waarom je een zwemvijver hebt – om plezier te hebben! Relax, zwem, en geniet van de natuurlijke pracht om je heen.
 7. Professioneel Advies: Als je twijfels hebt of problemen ondervindt, aarzel dan niet om professioneel advies in te winnen. Het kan veel frustratie besparen.

Met deze tips kun je vol vertrouwen van je zwemvijver genieten en ervoor zorgen dat het een succesvolle en plezierige aanvulling op je tuin blijft. Veel zwemplezier!

Vijverdesign