spirea

Spirea: prachtige bloemen bij de vijver

De spirea, of spierstruik, is een populaire tuinplant die in veel verschillende soorten en kleuren verkrijgbaar is. De plant is makkelijk te verzorgen en heeft weinig onderhoud nodig. Spirea is een goede keuze voor plaatsen bij de vijver.

Spierstruik

Spierstruiken zijn er in veel verschillende soorten en maten. Er zijn voorjaarsbloeiers, zomerbloeiers en zelfs struikheesters die het hele jaar door bloeien. De bloemen kunnen wit, roze, rood of geel zijn.

Spierstruiken zijn makkelijk te verzorgen. Ze staan het liefst in de volle zon, maar kunnen ook in lichte schaduw staan. De grond moet vruchtbaar en matig vochtig zijn. Spierstruiken hoeven niet vaak gesnoeid te worden.

Spirea soorten voor bij de vijver

Ontdek de verscheidenheid aan spirea-soorten die uitstekend gedijen bij vijvers. Elk van deze planten heeft zijn eigen unieke kenmerken, wat ze tot waardevolle toevoegingen maakt aan je vijvertuin.

Spirea japonica (Japanse Spirea)

 • Kleur Bloem: Roze, wit, of lichtroze.
 • Kleur Blad: Groen.
 • Hoogte: 0,5 tot 1,5 meter.
 • Winterhard: Ja.

De Japanse Spirea staat bekend om zijn elegante bloemen in tinten roze, wit of lichtroze. Het groene blad vormt een prachtig contrast en biedt een aangename achtergrond voor de bloemen. Deze spirea wordt meestal 0,5 tot 1,5 meter hoog en is winterhard, wat betekent dat hij het hele jaar door van je vijver kan genieten.

Bridal Wreath Spirea

Spirea arguta (Bridal Wreath Spirea)

 • Kleur Bloem: Wit.
 • Kleur Blad: Groen.
 • Hoogte: 1 tot 2 meter.
 • Winterhard: Ja.

De Bridal Wreath Spirea dankt zijn naam aan de overvloedige witte bloemen die tijdens de bloeiperiode dicht op elkaar staan en doen denken aan een bruidskrans. Het groene blad vormt een prachtig contrast met de witte bloemen. Deze spierstruik kan een hoogte bereiken van 1 tot 2 meter en is ook winterhard, waardoor hij de tand des tijds doorstaat in je vijvertuin.

Spirea vanhouttei (Vanhoutte Spirea)

 • Kleur Bloem: Wit.
 • Kleur Blad: Groen.
 • Hoogte: 1,5 tot 2 meter.
 • Winterhard: Ja.

De Vanhoutte Spirea valt op door zijn witte bloemen die overvloedig aanwezig zijn tijdens de bloeiperiode. Het groene blad biedt een mooie achtergrond voor deze bloemenpracht. Deze spierstruik groeit meestal tot een hoogte van 1,5 tot 2 meter en is winterhard, waardoor hij een blijvende aanwinst is voor je vijveromgeving.

Spirea bumalda

Spirea bumalda (Dwergspirea)

 • Kleur Bloem: Roze of lichtroze.
 • Kleur Blad: Groen.
 • Hoogte: 0,3 tot 0,6 meter.
 • Winterhard: Ja.

De Dwergspirea staat bekend om zijn charmante roze of lichtroze bloemen en groene blad. Deze compacte spirea bereikt meestal een hoogte van 0,3 tot 0,6 meter, waardoor hij perfect is voor kleinere vijvers. Net als de andere soorten is hij winterhard en blijft hij jaar na jaar je vijver verfraaien.

Spirea nipponica (Nippon Spirea)

 • Kleur Bloem: Wit.
 • Kleur Blad: Groen.
 • Hoogte: 0,6 tot 1 meter.
 • Winterhard: Ja.

De Nippon Spirea onderscheidt zich door zijn witte bloemen en groene blad. Deze middelgrote spierstruik bereikt meestal een hoogte van 0,6 tot 1 meter en is een welkome aanvulling op vijvers van verschillende groottes. Net als zijn verwanten is ook de Nippon Spierstruik winterhard en biedt hij het hele jaar door visuele aantrekkingskracht.

Deze spirea-soorten staan niet alleen mooi bij je vijver, maar ze zijn ook winterhard en gemakkelijk te onderhouden, waardoor ze ideale keuzes zijn voor elke vijvertuin. Kies degene die het beste bij jouw vijver past en geniet van hun unieke kenmerken gedurende het hele jaar.

Snoeien van Spirea

Het snoeien van spirea is een essentieel onderdeel van het onderhoud van deze struiken bij je vijver. Door regelmatig te snoeien, kun je niet alleen de gezondheid van de plant verbeteren, maar wordt deze ook mooier.

Waarom snoeien?

Gezondheid van de Plant: Snoeien helpt bij het verwijderen van dode, beschadigde of zieke takken, waardoor de plant gezonder wordt. Dit stimuleert ook de groei van nieuwe scheuten.

Bloeiperiode: Door de juiste snoei bevorder je de bloei. Spirea produceert bloemen op de groei van het huidige seizoen. Snoeien in het vroege voorjaar (voor de groei) kan leiden tot meer bloemen tijdens het groeiseizoen.

Vorm en Structuur: Snoeien helpt bij het behouden van de gewenste vorm en structuur van de spierstruik. Het voorkomt dat de struik te dicht wordt en zorgt voor een goede luchtcirculatie.

Wanneer snoeien?

De beste tijd om spirea te snoeien is afhankelijk van het specifieke type dat je hebt:

 • Voorjaar: Voorjaarsbloeiende spierstruik, zoals de Bridal Wreath Spirea, kun je het beste direct na de bloei snoeien. Dit geeft de plant voldoende tijd om nieuwe groei te ontwikkelen voor de volgende bloeiperiode.
 • Vroege Lente: Voor de meeste andere spirea-soorten is het ideaal om in de vroege lente, voordat de nieuwe groei begint, te snoeien. Dit stimuleert een gezonde groei en bloei gedurende het seizoen.

Snoeitechniek

Bij het snoeien van de spierstruik, ongeacht het type, zijn er enkele basisrichtlijnen die je moet volgen:

 1. Verwijder Dode Takken: Begin met het verwijderen van alle dode, beschadigde of zieke takken helemaal bij de basis. Snijd deze takken af tot waar ze gezond hout vertonen.
 2. Uitdunnen: Om de luchtcirculatie te verbeteren en de struik te openen, kun je enkele van de oudere takken aan de basis verwijderen. Dit zal de groei van nieuwe scheuten aanmoedigen.
 3. Top Terug: Voor een compactere groei kun je de toppen van de takken snoeien, meestal met ongeveer een derde van hun lengte. Dit helpt bij het bevorderen van vertakking en een weelderige uitstraling.
 4. Verwijder Oude Bloemen: Verwijder na de bloei de uitgebloeide bloemen om zaadvorming te voorkomen en de energie van de plant te richten op nieuwe groei.

Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaren of een takkenschaar gebruikt om schone sneden te maken en de plant niet te beschadigen. Snoei altijd met beleid om de gezondheid van je spirea te bevorderen en van zijn schoonheid te blijven genieten.

Waarom Spirea bij je vijver?

Het plaatsen van spirea bij je vijver is een slimme zet! De spierstruik staat bekend om zijn talent om water op te schonen. De wortels van deze planten halen voedingsstoffen en te veel mineralen uit het water, waardoor je vijver fris en gezond blijft. Dat betekent minder kans op algenproblemen en betere leefomstandigheden voor je vissen en andere waterbewoners.

Daarnaast biedt de  struikachtige groei van spirea een natuurlijke schuilplaats voor vissen en andere vijverbewoners. Het zorgt voor schaduw op warme dagen, wat gunstig kan zijn om temperatuurschommelingen in het water te verminderen. Bovendien trekt de spierstruik nuttige insecten aan, wat het ecologische evenwicht in je vijver kan bevorderen.

Onderhoud en verzorging Spirea

Spirea is een sterke struik die weinig onderhoud nodig heeft. Hij staat het liefst in de volle zon, maar kan ook in lichte schaduw staan. De grond moet vruchtbaar en matig vochtig zijn.

In het voorjaar kun je de spierstruik bemesten met een organische meststof. Je kunt ook mulch aanbrengen om de grond vochtig te houden en onkruid te voorkomen.

Hieronder staan de belangrijkste tips voor het verzorgen van spirea:

 • Plaats de spierstruik in de volle zon of lichte schaduw.
 • Geef de hem regelmatig water, vooral in droge periodes.
 • Bemest de spirea in het voorjaar met een organische meststof.
 • Breng mulch aan om de grond vochtig te houden en onkruid te voorkomen.
 • Snoei de spierstruik in het voorjaar of na de bloei.

Met deze tips kun je genieten van je prachtige spireastruik voor jarenlang!

Vijverdesign