penningkruid

Penningkruid, voor kleur langs de oever

Penningkruid, botanisch bekend als Lysimachia nummularia, is een veelzijdige bodembedekkende plant voor je vijver. Lees over de eigenschappen van dit waterkruid terwijl we dieper ingaan op de kenmerken van deze plant.

Eigenschappen van Penningkruid

Penningkruid onderscheidt zich met zijn opvallende, ronde bladeren en overvloedige gele bloemen die in de zomermaanden bloeien. De bloemen van Penningkruid lijken op boterbloemen. Het geeft je vijveroever een sierlijke uitstraling en voegt kleur toe aan je wateromgeving. Penningkruid levert een positieve bijdrage aan de biodiversiteit met name voor insecten. Door de kruidende groeiwijze van deze bodembedekker wordt erosie aan de rand van je vijver verminderd.

Groeiomstandigheden

Penningkruid gedijt goed in vochtige omstandigheden en gedraagt zich uitstekend langs de waterkant. Zorg voor een zonnige tot halfschaduwrijke locatie om de beste groeiomstandigheden te bieden. Lysimachia nummularia is een wortelende plant, dit doen ze in grind, substraat, klei, vijveraarde, zand of vijvermanden.

De kruipende groeiwijze van Lysimachia nummularia maakt het een effectieve bodembedekker, waardoor het erosie helpt voorkomen. Tegelijkertijd fungeert het als een natuurlijke waterfilter, waarbij het overtollige voedingsstoffen uit het water opneemt en zo bijdraagt aan de waterkwaliteit.

De plant kan prima tegen Nederlandse wintertemperaturen en blijft meestal groen tijdens de wintermaanden.

Onderhoud

Hoewel penningkruid over het algemeen niet veeleisend is, is het belangrijk om zijn groei enigszins in toom te houden. Regelmatig snoeien voorkomt overmatige verspreiding en behoudt het evenwicht in je vijveroase. Snoeien kun je het beste doen in het voorjaar of vroeg in de zomer.

Soorten Penningkruid

Er zijn verschillende variëteiten van penningkruid beschikbaar, waaronder:

  • Lysimachia nummularia ‘Aurea’: Een variëteit met opvallend geel blad, wat extra kleur toevoegt aan het waterlandschap.
  • Lysimachia nummularia ‘Goldilocks’: Kenmerkt zich door zijn compacte groeiwijze en heldergele bloemen.
  • Lysimachia nummularia ‘Variegata’: Deze variëteit heeft bont blad met crèmekleurige accenten.

Kortom deze soort is een welkome aanvulling voor je vijver, geeft kleur in de zomer en zorgt voor groen in de winter. Een aanrader voor in je tuin.

Welke planten nog meer geschikt zijn voor langs of in de vijver lees je in het artikel over waterplanten en moerasplanten.

Vijverdesign