vijver fontein

Vijver fontein inspiratie voor in de tuin

Heeft jouw vijver al een fontein? Er zijn veel verschillende mogelijkheden op het gebied van fonteinen. Ga je voor rustig en kabbelend achtergrond geluid of kies je voor een ware knaller in kleur en de eyecatcher in je tuin. Heb je geen vijver en wil je toch een fontein? Ook dan is er keuze genoeg, denk aan onder andere een waterschaal met fontein. Een bijkomend voordeel van een vijver fontein is dat deze zorgt voor lucht in je vijver, wanneer je hem in je vijver plaatst.

Fontein op zonne-energie

Een kleine soort die in elk water in elke vijver en op elke plek kan is een drijvende fontein op zonne-energie. Naast dat dit een fontein is, kun je hem ook gebruiken als vogelbad of waterschaal. Deze milieuvriendelijke fontein is een aanwinst voor je vijver en kan in elke tuin. Ook op je balkon kun je genieten van deze kleine fontein.

Dit type fontein werkt op zonne-energie en heeft dus geen accu of batterijen nodig. De fontein begint te sproeien zodra de zon begint te schijnen en houdt op als de zon weer weg is. Je hoeft geen lastige installatie door te lopen. Je haalt de fontein op zonne-energie uit de verpakking en plaatst je fontein in je vijver. De fontein heeft vaak geen aan-uit schakelaar.

De prijzen van de fonteinen op zonne-energie liggen tussen de 10 en 50 euro.

Waar moet je op letten bij de aankoop van je fontein op zonne-energie?

Wil je een fontein op zonne-energie kopen, maar kan je niet kiezen? Het onderstaande overzicht helpt je een keuze te maken. De goedkopere varianten hebben bijvoorbeeld minder meegeleverde sproeikoppen en de wat duurdere meer meegeleverde sproeikoppen. Zo kun je een bewuste keuze maken voor de fontein die bij jou past.

 • Aantal meegeleverde sproeikoppen. Dit varieert van vier tot acht of zelfs meer opzetstukken.
 • Sterkte van de pomp. Hoeveel liter per uur pompt de fontein? 150 liter/uur is bijvoorbeeld een prima hoeveelheid
 • Geschikt voor. Is de fontein geschikt voor als vijver fontein, voor een zwembad of voor een vogelbadje.
 • Levensduur. Een gangbare levensduur is vanaf 10.000 uur.
 • Pompcapaciteit. De gemiddelde pompcapaciteit ligt rond de 180 liter per uur.
 • Zonnepaneel capaciteit. 
 • Grootte paneel.
 • Sterkte pomp.

Naast deze punten kun je nog letten op de maximale sproeihoogte (deze zou ergens tussen de 50cm en 90 cm mogen liggen, dat ligt er ook aan waar je je fontein gaat plaatsen). En sommige fonteinen zijn voorzien van een batterij. Deze werken dus ook als de zon eventjes weg is, of als het avond is. Zeker een pluspunt in mijn ogen.

Kleine vijver met fontein

Bij een fontein voor een kleine vijver moet je nagaan tot welke hoogte je wilt dat je water omhoog spuit. In de specificaties per pomp kun je zien wat de pomp aankan. Er zijn energiezuinige en minder energiezuinige pompen. Dit lees je in het verbruik, het aantal watt dat de pomp verbruikt.

Bekijk  de specificatie maximale opvoerhoogte op de verpakking van de vijverpomp. Deze geeft aan hoe hoog de pomp het water maximaal kan verpompen van de aanzuigplek van de pomp tot aan hoe hoog de fontein is. Een vijverpomp heeft verschillende sproeikoppen. De sproeikoppen die bij de fontein bijgeleverd worden kun je vinden op de verpakking.

Voor een kleine vijver is ook de drijvende fontein op zonne-energie (of zonder zonne-energie) die we hierboven besproken hebben geschikt. Deze zijn makkelijk te plaatsen en hebben over het algemeen niet een al te hoge straal.

Geschikte fonteinen voor een kleine vijver

 • Spuitkop, voor een rechte straal
 • Dunfilmsproeier, voor een soort van glazenbol-effect
 • Roterende fontein, meerder rechte stralen evenredig verdeeld naar de zijden
 • Waterscherm
 • Sproeikoppen met diverse stralen, divers in aantal en richting
 • Klassieke sproeikop

Vijver fontein zonder pomp

Een fontein zonder pomp is een pomp op zonne-energie. Ik heb geen andere fonteinen zonder pomp kunnen vinden. Er zijn professoren die zich buigen over dit soort systemen, maar de materie kwam op mij dermate ingewikkeld over, dat ik het jullie ga besparen.

Fontein voor grote vijver

Fonteinen voor in een grote vijver zijn fonteinen die een grotere capaciteit en grotere maximale opvoerhoogten aankunnen. Daarmee wordt bedoeld hoe hoog, of krachtig, de fontein is. Ik heb op internet gezocht naar de grootste opvoerhoogtes. Ik kom hier opvoerhoogtes van circa 10 meter tegen dat is hoger dan een normaal huis. Dus dit lijkt me al erg hoog voor in de tuin. Het begint bij circa 0,5 tot 1.00 meter. Mocht je op zoek zijn naar een professionele fontein of een fontein voor een echt grote vijver dan adviseer ik je een expert te raadplegen.

Voor de ‘gewone’ grote vijver kun je denken aan aan een sproeikop of spuitfiguur naar keuze die je aansluit op een fonteinpomp.

Vijverdesign